Єпископ Ладижинський Сергій, вікарій Тульчинської єпархії, взяв участь в урочистостях з нагоди свята Хрещення Русі у Києво-Печерській Лаврі

Єпископ Ладижинський Сергій, вікарій Тульчинської єпархії, взяв участь в урочистостях з нагоди свята Хрещення Русі у Києво-Печерській Лаврі

28 липня 2020 року, в день пам’яті рівноапостольного великого князя Володимира, у Святому Хрещенні Василія, та з нагоди свята Хрещення Русі, єпископ Ладижинський Сергій, вікарій Тульчинської єпархії співслужив Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію за Божественною літургією на площі перед Успенським собором Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Перед Божественною літургією Предстоятель звершив постриг у чтеці студентів 4 класу Київської духовної семінарії.

Його Блаженству також співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, сонм єпископів Української Православної Церкви,  насельники та гості Лаври у священному сані.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до вірян зі словом проповіді. Блаженніший владика нагадав про початок навернення людей нашої землі до християнської віри, розповів про дивовижну зміну життя князя Володимира та закликав жити так, як жив святий після Хрещення, щоб бути корисними для своєї Батьківщини.

У своєму слові Архіпастир розповів чому Українська Православна Церква так урочисто вшановує День Хрещення Русі. «Весь народ, який входив до складу тодішньої Русі, всі люди, які прийняли Хрещення, просвітилися світлом Божественної правди, стали замість синів загибелі, синами спасіння», — сказав він.

Блаженніший владика також звернув увагу, що в першу чергу після Хрещення змінився сам хреститель Русі — святий благовірний князь Володимир: «До Хрещення він був жорстоким правителем, а після нього став милосердним, добрим, цнотливим. Князь Володимир став взірцем християнина».

За словом Предстоятеля, приклад керівника дуже важливий і саме він впливає на його підлеглих. Таким зразком для свого народу й став святий князь. «Святий князь Володимир був зразком християнського образу. Він почав піклуватися про бідних, про сиріт, годував безхатченків. Кожного свята, в недільні дні він влаштовував трапези, подавав людям кошти, і все, що потрібно для життя».

За богослужінням були піднесені особливі молитви про милість Божу і припинення епідемії, а також про лікарів які ведуть боротьбу за життя та здоров’я хворих на коронавірус.

Після відпусту Архіпастир привітав паству зі святом Хрещення Русі. Потім священнослужителі та віряни на чолі з Предстоятелем вирушили хресним ходом до Дальніх печер Лаври, де було звершено молебень святому рівноапостольному князю Володимиру, а вірян окропили святою водою.

Насамкінець була відслужена заупокійна літія на могилі покійного Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира (Сабодана), який отримав своє чернече ім’я саме на честь святого князя Володимира.

Комментарии (0)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *